Érés előtt és érés időszakában is fontos a növényvédelem

Július utolsó dekádjába érve sok gyümölcsünk már érik, vagy érés előtti állapotban van. Ebben az időszakban a gyümölcsben fokozottá válik a szénhidrát felhalmozódás, többségében vékonyodik a terméshéj, vagy a sérülések következtében könnyen hozzáférhető tápanyagokhoz, folyadékhoz jutnak a kártevők. Közülük több olyan faj említhető, amely hazánkban nem őshonos és a természetes ellenségei még nem szaporodtak fel. A foltosszárnyú muslica a hazánkban jól ismert ecetmuslicához hasonlít, de képes az ép gyümölcshéjon át is behatolni a gyümölcs húsába, ahol elhelyezi tojásait.

Főként a bogyós gyümölcsű növényeinken szaporodik fel az érés időszakában, amikor jelentős minőségi ill. mennyiségi veszteséget okoz. Tömegcsapdázással gyéríthetjük a számukat, amire az almaecet és a vörösbor 1:1 arányú keverékét tartalmazó illatcsapda alkalmas. A rovarölő szeres kezelések tervezésének nehézsége, hogy a kezelést követően a várakozási időt be kell tartani a folyamatosan érő állományokban is. Az érő gyümölcsök, zöldségek vonzák a Magyarországon ugyancsak nem honos zöld vándorpoloskát és az ázsiai márványos poloskát is. Tömeges tojásrakásuk és eleinte együtt elhelyezkedő frissen kelt lárvái alapos növényvizsgálattal észrevehetőek.

A rovarölő szerek ezek ellen a fejletlen lárvák ellen hatásosabbak, mint az idősebb lárvaalakok és az imágók ellen, azonban a várakozási idők betartására itt is figyelmet kell fordítani. Egyes megfigyelések szerint a féltve nevelt gyümölcs, zöldségágyás környezetében elültetett körömvirág jól vonzza a kártevőt, amivel időlegesen távol tarthatjuk a zöldségtől, gyümölcstől. A szőlő esetében a fürtzáródás után, zsendülés előtt, vagy elején álló tőkéken a rovarkártevők közül a szőlőn élő vagy oda alkalmanként látogató kabócákat kell megemlíteni. Táplálkozásuk közvetlenül kis károkat okoz, viszont közvetetten fitoplazmák, vírusok terjesztésével okozhat jelentős kárt.

A rejtetten, lombozat belsejében hűsölő kabócákat zöldessárga fogólapokkal foghatjuk be, gyéríthetjük. Az amerikai szőlőkabóca ellen többszöri rovarölő szeres kezeléssel tudjuk megakadályozni a veszélyes kórokozók terjesztését. Minden esetben a legfontosabb az ideális szerválasztás és a várakozási idő betartása, amely növény kultúránként eltérő is lehet.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén