Előzzük meg az alma levél és gyümölcsfertőződését és a kártevők felszaporodását!

A gyakori záporok, zivatarok, vagy a tartósan párás levegő jelentősen növeli a növényi betegségek kockázatát június első felében. Az érés, majd a szüret, a betakarítás időszakáig fontos, hogy ne csak a gyümölcsöt védjük a kórokozó gombáktól, baktériumoktól, hanem a növényzet levelét, valamint a fás felületeket is.

A tápanyagok termelése a levélben megy végbe, amely nélkülözhetetlen a termés beéréséhez. A gyümölcsfák lombozata számos gombabetegségnek van kitéve ebben az időszakban. Az almafa lisztharmat korábbi erős fertőzési folyamata folytatódik, és az eső hatására az almafa varasodás tünetei is felszaporodhatnak a leveleken, súlyosabb esetben a termésen. Nem elég, ha a tünetek megjelenésekor védekezünk!

Ezeknek a gombáknak a fertőzését megelőzéssel, azaz a tünetek megjelenése előtt kell megakadályozni! Ezért 10-14 naponta használjunk OLAJOS RÉZKÉN-t, amely már vegetációban is használható 70 %-os gyümölcsméretig, 4 l/ha dózisban, azaz 80 ml/10 l permetlével. A réz hatóanyag a varasodás konídiumainak megtapadását akadályozza meg és a fán lévő sebeken, sérüléseken megbújó baktériumokat, mint például a tűzelhalás is gyéríti.

A kén hatóanyag a lisztharmat fertőzés megelőzésére szolgál, gyéríti az atkákat, almán a takácsatkákat. Az olaj tartalom kiemelkedő eredménnyel pusztítja a pajzstetveket, amelyek az utóbbi években elszaporodtak és az elfásodott részekre telepedve gyengítik a növényt. A pajzstetvek mellett a vértetű elleni védekezés is nehéz feladat, mert mindkét kártevő a testén lévő védő bevonattal – a pajzzsal, vagy a vattaszerű réteggel jól védi magát a rovarölő szerekkel szemben.

A két kártevő ellen hatásos megoldásként felszívódó rovarölő szereket javasolt használni, amelyek hatását felerősíti az OLAJOS RÉZKÉN-ben lévő olaj. A májusi időszakban kezdődött és jelenleg is tart a levéltetvek gyors és nagy számú szaporodása, főként a hajtások végén. A kártevők közül az almamoly kártétele látható a terméseken, ill. a termésekben. Mivel ez utóbbi rajzása szinte folyamatos, ezért mindig használjunk hatásos rovarölő szert a permetezésekkor!

Erősítsük a gyümölcsfák ellenálló képességét a harmonikus tápanyag utánpótlással! Ebben az időszakban fontos a kalcium utánpótlása, amellyel megakadályozhatjuk a termés foltosodást.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén