Előzzük meg a szőlő lisztharmat fürtfertőzéseit!

A csapadékot követően kialakuló nyárias hőmérséklet és páratartalom hatására a szőlőleveleken már kialakult, de nehezen észrevehető szőlő lisztharmat foltokon tömegével fejlődnek a fertőzésre képes konídiumok. Ezek azok a fertőző anyagok, amelyek a lomb nem megfelelő védelme mellett a hajtásokon, fürtkocsányon és bogyókon is megtapadhatnak és ott gyors lisztharmat micélium fejlődést idéznek elő. Hatására a bogyószövet fejlődése lassul vagy megáll és a környező egészséges bogyószövetek növekedése következtében a fertőzött foltok megrepednek, bogyósérvesség alakul ki.

Gyakori az a tünet is, amikor a nem megfelelő permetező gép a bogyók közé nem juttatja el a gombaölő szert és a kocsány felőli oldalon rejtetten fejlődik a lisztharmat telep. Ezért a bogyók záródásáig végezzük el a leveleket és a fürtöket is alaposan befedő gombaölő szeres kezeléseket! A megfelelő hatás eléréséhez jó permetezőgép és 300-400 l/ha permetlé minimum szükséges hektáronként! Különösen figyelni kell a permetlé mennyiségre akkor, ha kontakt szereket használunk, hiszen azok csak a felületen képesek kifejteni hatást.

Ennek elősegítése érdekében a virágzás és terméskötődés után időben el kell végezni a zöldmunkát, hajtásválogatást, hogy ne legyen túl sűrű a lombozat. A túlzott mértékű zöldmunka ellenben kártékony is lehet. A fürtök megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutásához elengedhetetlen a megfelelő méretű lombfelület. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a nyári napokon erős UV sugárzás perzselheti a bogyókat, ezért hagyjuk a lomb védelme alatt az érzékeny fürtöket! A szőlő lisztharmat fertőzéséhez optimális hőmérséklet 22-25 ◦C közötti, amikor a micéliumok gyorsan fejlődnek.

Ha a hőmérséklet 30 ◦C fölé kúszik, akkor a gomba fejlődése leáll. Mivel a levelek alatt az árnyékban fejlődő fürtökön mindig alacsonyabb a hőmérséklet, mint a nap által ért felületeken, ezért a gombaölő szeres kezeléseket mindenképp érdemes elvégezni. A javasolt kén hatóanyag a kijuttatás után gázosodik, ezzel éri el a kívánt hatást. Használhatunk OLAJOS RÉZKÉNT, BORDÓILÉ+KÉN NEO SC-T, vagy RÉZKÉN 650 SC-T, amelyek a kén mellett rezet is tartalmaznak, így gátolják a szőlő peronoszpóra fejlődését. A kén használatakor ügyeljünk arra, hogy a permetezést a kora reggeli, vagy késő esti órákban végezzük, hogy elkerüljük a perzselés veszélyét!

 

 

 

 

 

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén