Dísznövények lakásunkban, kertünkben

Puszpángmoly

A tavaszi fagyveszélyes időszakok elmúlásával bátran telepíthetjük a fagyérzékeny növényeinket is a kertbe. Több beltéri cserepes növény hálálja meg, ha a tavaszi, nyári időszakban, cserépben, vagy kiültetve a szabadban növekedhetnek. A helyük megválasztásakor az elsődleges szempont az legyen, hogy a növény milyen fényt igényel, bírja e az árnyékos félárnyékos, vagy napos helyeket. A tápanyagigény és talajigény sem elhanyagolható a kiültetéskor, és jó, ha ezeket a feltételeket már az elején biztosítjuk.

A tápanyaggal való ellátás kiegyenlítettségére és folyamatosságára az egész nyár folyamán ügyelhetünk, és ha így teszünk, akkor a bő virágzás, vagy a dús növekedés nem marad el. A talaj megválasztásánál az „A”, „B”, vagy „C” típusú virágföldekkel biztosíthatjuk az ideális talajközeget. Az „A” típus a savanyú talajt jelenti, amelyet fenyőfélék, broméliák kedvelnek. A „B” típusú virágföld, talán a legszélesebb körben felhasználható semleges típus, amely magas szerves anyag és makro elem tartalmú. A „C” típusú föld az enyhén lúgos kémhatású, mészigényes növények nevelésére alkalmas, mint a leander muskátli és szegfűfélék.

A telelő helyről kitelepítendő növényeinkkel a hirtelen változás okozta stressz miatt legyünk óvatosak. Az árnyékos hűvös telelést ne szakítsuk meg úgy, hogy a növényt azonnal a tűző napra helyezzük. Szoktassuk fokozatosan a fény és UV sugárzáshoz. A telelő helyen gyakran legyengülnek a növények, amelynek gyakori következménye a kártevők megjelenése. Levéltetvek, takácsatkák, pajzstetvek jelenhetnek meg rajtuk, amelyeket a tavasz folyamán érdemes kezelnünk, hogy elkerüljük a továbbszaporodásukat és a növény legyengülését.

Az is előfordulhat, hogy az ideálisan melegben tartott balkonnövényeinken a kiültetés előtt megjelennek olyan molykártevők, amelyek nagy étvággyal fogyasztják a leveleket. Ezért nem árt, ha szemmel tartjuk a növényeket és az első rágások észlelésekor elvégezzük a kezelést lárvaölő szerekkel. Ezt a műveletet ne a zárt térben, hanem jól szellőző helyen, vagy kültérben végezzük el. Sajnos a kártevők megjelenése ebben az időszakban nem csak a cserepes bent telelő növényeinket érintheti, hanem a meleg napokon a szabadban telelő puszpángra is figyelni kell.

A levelek sodrataiban telelő puszpángmoly lárvái ilyenkor kezdenek a hosszú tél után táplálkozni, amivel súlyos károkat okozhatnak közkedvelt bokrainkon. Az aktív állapotuk kezdetén a tartós felmelegedéssel ebben a korai időszakban kell elkezdeni a védekezést ellenük. Használjunk kímélő és csak a lárvákra ható készítményt, amely a rejtetten élő lárvákra is hatást gyakorol!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén