Csapadékos, párás, meleg idő – baktériumok és gombák szaporodását segíti

A növényi kórokozó gombák és baktériumok egy része bizonyos életfolyamataihoz feltétlenül szükséges a csapadék, vagy a tartósan mérhető levélnedvesség. Júniusban a kánikula mellett gyakoriak az esős periódusok. A magas hőmérséklet és az időnként erős UV sugárzás sem fékezi meg jelentősen a nedvességet kedvelő kórokozókat abban, hogy újabb és újabb fertőzéseket okozzanak.

Ha hetente kialakul a magas páratartalmú levegő, vagy csapadékos periódusok ismétlődnek, akkor a gyors szaporodásuk garantált. Ilyen kórokozó többek között az almafa varasodás, a rothadást okozó szürkepenész, a talajban is élő fuzáriumok, az Erwinia baktérium fajai vagy a szőlő peronoszpóra. A felsoroltak közül a szürkepenészes rothadás és az Erwinia gyakran a sebzéseken keresztül fertőz. Ha a növény nitrogénnel túlzottan ellátott, akkor a gyors fejlődésének köszönhetően a laza szöveteken keresztül is fertőződhet ezekkel a kórokozókkal.

A szürkerothadás gyakran az érő gyümölcsöket fertőzi, hasonlóan, mint a moniliniás gyümölcsrothadás. Ezek a csapadékos időjárás segítségével gyors fertőzéseket, rothadást idéznek elő. A most érő gyümölcsöket főként a monilinia veszélyezteti. A sárgabarack, őszibarack, meggy, de az alma gyümölcse is megbetegedhet a gomba által. Ellenük már az érés kezdetén javasolt védekezni. A betárolt gyümölcsöt a feldolgozásig tartsuk hűvös, lehetőleg száraz helyen a rothadás elkerülése érdekében.

A sűrű növényállomány, a vízzel telített vagy túlzottan nedves talaj hajlamosít a burgonyánál a feketelábúság, azaz az Erwinia baktérium fertőzésére. A tőrothadást ennél a baktériumnál a gumó bűzös rothadása követi, ami fokozódhat a betakarítás után betárolt gumókon. Ezért a burgonya talaját levegőztessük, vagy biztosítsuk a víz elfolyását. A talajból fertőző fuzárium többek között a sűrű gyepek fertőződését okozhatja a párás, meleg közegben. Ekkor a fertőzés kis foltokban sárgulást, pusztulást okoz, majd nagy foltokban terjed ki.

Az óvatos levegőztetés mellett a gyep ismétlődő gombaölő szeres foltkezelésével állíthatjuk meg a súlyos fertőződést. A szőlő peronoszpóra ebben az időszakban a levél fonákon fejleszti fertőző képleteit, amely szabad szemmel is jól látható. A 7-10 naponta elvégzett kezeléssel (javasolt a BORDÓILÉ NEO SC) és alapos zöldmunkával állíthatjuk meg a fürtfertőzést.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén