Csapadékos időben fejlődő növénykórokozók

Szőlő peronoszpóra tünet levél fonákon

A gyakori esőzések következtében a növények levelein több órán át tartó folyamatos levélnedvesség alakul ki. Az addig egészséges leveleken a nedvesség hatására olyan gomba spórák tapadnak meg, amelyek nedves közegben gyors fejlődésnek indulnak a növényi szövetekben. A csapadékos időjárás gyakran lehűlésekkel jár, de ez sem tartja vissza a gombákat a fertőzéstől. Megtelepednek a leveleken, gyümölcsökön és tüneteik az alacsony hőmérséklet miatt később fejlődnek ki. Ez azt jelenti, hogy a gombával fertőzött növény a fertőzés kezdetén nem mutat tüneteket.

Kialakulhat olyan helyzet, hogy a súlyos tüneteket, csak az esős periódus elmúltával láthatjuk. Ezért ezek ellen a kórokozók ellen a legjobb, ha az esők előtt, megelőző kezeléssel védekezünk, így a spórák megtapadását akadályozzuk meg. Csapadék hatására indult el áprilisban az almafa varasodás fertőzése, amelynek tünetei a leveleken, azok fonákján kifejlődő szürke telepek. Májusban az érzékeny fajtákon erős fertőzések tünetei látszanak, ha még nem kezeltünk a kórokozó ellen. Kiskertjeinkben, ahol a burgonya bokrok fejlettebbek, az alsó leveleken, később a felsőkön is, barna foltok alakulnak ki.

Párás időben a foltokon szürke telepek jelzik, hogy a növényt a burgonyavész nevű gomba fertőzte meg. Hasonló tünetek mutatkoznak a paradicsomon, a paradicsomvész fertőzés hatására. A károsítás annál valószínűbb, minél sűrűbben ültettük a burgonyát, vagy a paradicsom palántát. Ha az esők elmúltával nem adunk megfelelő védelmet a növényeknek, akkor a levélszáradás, burgonyagumó húsbarnulás, vagy paradicsomnál a termés barnulása alakulhat ki. A csapadék csak akkor segíti elő a gyors gombaszaporodást, ha a kiinduló fertőző anyag jelen van növényeink környezetében.

A szőlő peronoszpóra tüneteivel feltételezhetően azért nem találkozhattunk még, mert az életképes fertőző spórák hiányoztak a fertőzéshez. A leveleken, virágzaton, fürtkezdeményeken elsőként kialakuló peronoszpóra tünetek ellen megelőzéssel védekezzünk! Javasolt gombaölő szerek az almafa varasodás, burgonyavész és szőlő peronoszpóra ellen: BORDÓILÉ NEO SC; MILTOX SPECIAL EXTRA WP; RÉZOXIKLORID 50 WP; VONDOZEB PLUS.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén