Burgonyavész, paradicsomvész – csapadékos időben fertőz!

Számos baktérium és gombakórokozó számára kedvező a nem túl meleg, csapadékos időjárás. Ezek között jól ismert a burgonyavész, amely a burgonyán kívül a paradicsomot is fertőzi. Mindkét növény legveszélyesebb gombakórokozója, amely a tél folyamán a talajban tud fennmaradni növényi maradványokon. A tartósan csapadékos, párás időjárásban a levelek fertőződnek először, ahol a levelek csúcsán barnás elszíneződés majd kiterjedő barnulás alakul ki. Ezek a levélrészek kiszáradnak, vagy nedves időben elrothadnak.

A fertőzés erősebben jelentkezik, ha a levélfelület a csapadék vagy a rendszeres esőztető öntözés miatt gyakorta nedves. A levelek tünetei után a száron és a burgonyagumón, vagy a paradicsom termésén is megjelennek a barnás elmosódó színeződések. A burgonyagumót, vagy a paradicsom termést kettévágva a húsban is erős barnulás látható.

Amikor a gumó vagy a termés fertőződik, abban a fázisban már nem sokat tehetünk a gomba ellen. A kórokozó megtelepedését megelőzéssel akadályozhatjuk meg. A talaj előkészítése és a növényi maradványok alapos aláforgatása legalább olyan hasznos lehet, mint a palánták közötti 50-70 cm távolság megtartása palántázáskor a párás körülmények megakadályozása érdekében.

Ellenálló fajták megválasztásával is sokat tehetünk a fertőzés megelőzéséért. Lehetőség szerint a növényeket csepegtetéssel öntözzük. Az ideális tápanyagellátás, tápoldatos öntözés segíti a növény ellenállóságát a kórokozókkal szemben. A hajlamosító időjárás miatt, ha az első tünetek megjelenését észleljük, kezdjük el a gombaölő szeres kezelést. Az ökológiai szemléletű kertművelésben a réz az egyetlen hatóanyag, amit használhatunk.

A megelőzésre megfelelő réz kontakt módon védi a növényt, ezért csapadékos időjárásban gyakoribb permetezésre van szükség a siker érdekében.

Ha az első tünetek már láthatóak a leveleken, akkor használjuk a BORDÓILÉ NEO SC, vagy a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC készítményt 7-10 naponta. Paradicsomban a szedés előtt a 7 nap várakozási időt tartsuk be!

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén