Betakarítás, szüret időszakában is szaporodó kórokozók

Ahogyan múlik el a nyár és egyre gyengébb a nappali felmelegedés, szemtanúi lehetünk a már betakarított vagy betakarítás előtt álló szőlő levelein kialakult lisztharmat telepek fejlődésének. A szabad szemmel is jól látható fehér lisztes bevonat a napsugarak gyengülésével, de a meleg napokon gyorsan fejlődik a leveleken. A lisztharmat ebben az időszakban elsősorban az áttelelésre készülődve szaporodik, hiszen a fehér telepeken képződnek a gömb alakú termőtestek, áttelelő képletek. Fejlődésük akadálytalanul zajlik, mert augusztus végén, szeptember elején a szüretre készülődve már nem permetezünk.

Ha később érő szőlőfajtákat termesztünk, akkor augusztus végén, szeptember elején permetezhetünk még a termőtestek elpusztítása érdekében. Szeptember közepétől az idő előre haladásával egyre kevésbé lehet hatékony ez a kezelés, ezért javasolt minél korábban elvégezni. Erre a célra használható készítmény: MICROTHIOL SPECIAL. Betakarítás előtt a gyümölcsöt, szőlőt a rothadások ellen védhetjük. A szőlő esetében a késői érésű fajtáknál lehet még szükséges a védekezés, a bogyórepedések, molykártétel miatt kialakult sérülések helyén fejlődő szürkerothadás ellen. Ez a beavatkozás akkor nem hagyható el, ha az elkövetkezendő 2-3 hétben csapadékosra fordul az időjárás. Az ilyenkor terjedő szürkerothadás jelentős minőségi és mennyiségi veszteséget okozhat. A hatóanyag megválasztásakor a szüret tervezett idejét vegyük figyelembe.

Alma, körte érésének időszakában, de a betakarítás előtt tervezett időben kijuttatott gombaölő szerrel a tárolás során felszaporodó rothasztó gombák ellen védhetjük a gyümölcsöket. Ebben az esetben a leghatásosabb eredményt akkor érjük el, ha a permetlé jól befedi a termés felületét. Természetesen a betakarítás előtt kell kialakítani a terménytől függő ideális tárolási körülményeket. Ezzel az eltarthatóságot jelentősen megnövelhetjük.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén