Baktériumos betegségek kertjeinkben

Ha baktériumról van szó, akkor sokan ijedve kapják fel a fejüket, hiszen ez a kórokozó a köztudatban egy agresszív károsító csoportként ismert a növényvédelemben is. Fertőzését leghatékonyabban a megelőzéssel célszerű kezelni, mert, ha az időjárási körülmények kedvezőek számára, akkor jelentős károkat okozhatnak. A számukra kedvező csapadékos, párás közegben gyorsan szaporodnak, míg szárazságban a felületi fertőzések nehezen terjednek. A fás szövetekben élő fajaik gyakran mechanikai úton pl. metszőollóval terjednek, de gyakori az oltással, szemzéssel történő fertőzés is.

A jelenlegi időjárási körülmények kedvezőek a baktérium fertőzések számára, hiszen a vihar, jégeső sebeket ejtve az ágakon, terméseken, hajtásokon kaput nyit a baktériumok számára. Ezért javasolt a vihar után mielőbb permetezni különösen a szőlőt, héjasokat, csonthéjas gyümölcsfáinkat. A baktériumok a növény korától függetlenül fertőznek. Ha a feltételek a baktérium gyors szaporodásának kedveznek, illetve a növény legyengült, akkor részleges, vagy teljes pusztulás is bekövetkezhet.

A szőlőn jelentkező korai elhalás, legtöbbször a szaporító anyagban már jelen lévő baktérium és/vagy gombafertőzés hatására a nyár első felében okoz pusztulást, ami ellen sajnos nem tehetünk semmit. Ha az egészséges növény a viharok következtében sérül, akkor a sebek kezelésére réztartalmú szert kell kipermetezni, amely a baktérium-gyérítő hatása mellett, a zöld hajtások megerősítését is szolgálja. A szőlő tőkepusztulás mellett megelőzhető a permetezéssel az alma ágelhalását okozó baktériumok fertőzése, a csonthéjasok gutaütése.

Dión és mandulán a terméshéj rothadását okozó baktériumok száma is így csökkenthető, amely a csapadékos időjárásban gyorsan fertőz és a termés korai hullását okozhatja. Magyarországon, a szilván azonosították nemrég azt a zárlati kórokozó baktériumot (Xanthomonas arboricola pv. pruni), amelynek a gazdanövényei őszibarack, kajszi, mandula, cseresznye meggy is lehetnek. A levélen, gyümölcsön és hajtásokon, vesszőkön egyaránt okozhat tüneteket. A zöldségféléket is veszélyeztető kórokozó baktériumok ellen csapadékos évjáratban folyamatosan kell védekezni.

A paprikán és a paradicsomon a levélfoltok mellett a termésen kialakuló rothadások kifejlődését rendszeres megelőző védekezéssel akadályozhatjuk meg. A baktériumok ellen javasolt készítmények a RÉZOXIKLORID 50 WP, amely almában, csonthéjasokban, héjasokban, paprikában, paradicsomban és kabakosokon is használható, míg a MILTOX SPECIAL EXTRA WP almástermésűeken, szőlőben és zöldségfélékben használható a baktériumfertőzések megelőzésére. Az ajánlott készítmények természetesen a baktériumokon kívül számos gombabetegség ellen is védelmet nyújtanak.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén