Az óvatos gazda teendői március végén

Javában tombol a tavasz, gyors fejlődésnek indultak a rügyek. A nappali melegek hatására pár nap alatt zöldülnek ki a lombos dísznövények. A virágzásának közepén tart a mandula, de kivirágzott a korai kajszibarack is. A korai cseresznye fehérbimbós, az őszibarack fajták többsége a piros bimbós állapotuk előtt állnak. Korábbi cikkünkben már utaltunk arra, hogy az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen védekezni kell a lemosó kezeléssel. Ezt addig tegyük, amíg a színes bimbós állapotot nem haladja meg a növény fejlettsége. Később a lemosó szer réz tartalma perzselheti a leveleket.

Érdemes tudni azt, hogy az őszibarack mellett a mandula, szilva, cseresznye, meggy (utóbbi főleg vad változatai) és a kajszibarack is megbetegedhet a tafrinától. Azokon a fajtákon, ahol korábban a betegség tünetei fokozottan léptek fel az elmúlt években, ne halasszuk el a rezes lemosást! A mandula és a kajszibarack kivételével ezt még megtehetjük a színes bimbós állapotig! Tafrina ellen használhatjuk a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC-t, a RÉZKÉN 650 SC-t, valamint a RÉZOXIKLORID 50 WP-t. A köztudatban téves elképzelés, hogy a virágzásban nem ajánlott permetezni. Vannak olyan kultúrák, ahol kimondottan ajánlott a virágzáskori permetezés! Ennek az oka, hogy a kórokozók egy része a virágokon keresztül fertőz. A csonthéjasok moniliniás virág és hajtáselhalása, valamint az almástermésűeken jelentkező tűzelhalás itt sorolható fel. Tehát a kajszibarackon, mandulán most, a virágzásban kell védekezni a monilinia ellen, valamint a virágzás kezdetétől a meggyen, cseresznyén is fontos a permetezés!

Monilinia ellen csonthéjasokban színes bimbós állapotig javasolt (meggyen, cseresznyén még nem késő) használni a MILTOX SPECIAL EXTRA WP-t. Virágzásban a monilinia ellen (kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva) használjuk a VONDOSEB PLUS nevű készítményt, amelyet párás, harmatos időben 3 alkalommal javasolt kipermetezni. A tűzelhalás az elmúlt években, a birsben, valamint naspolyán, és körtén károsított nagyobb mértékben. Ezeken a gyümölcsfákon és az almán színes bimbós állapotig megelőzésre használhatjuk az Agroterm Kft. termékkínálatában szereplő BORDÓILÉ NEO SC-t, a MILTOX SPECIAL EXTRA WP-t, vagy a RÉZOXIKLORID 50 WP-t. A termékek használatakor tartsuk be a csomagoláson olvasható előírásokat!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén