Az idei tavasz a kártevők tavasza!

Az elmúlt napokban gyakran tapasztalhattuk a rovarkártevők által okozott károkat gyümölcsfáinkon, szőlőben. A jó telelési körülmények, a meleg tél után 2-3 héttel korábban és nagyobb számban jelentek meg a sodrómolyok. Főként a kajszibarack hajtásain tapasztalt tünetek a rügyek kifakadása után a levelek összesodródása, torzulása formájában jelentek meg (1. kép). 

sodrómoly kajszin

A levéltetvek, gyümölcsmolyok ugyancsak a korán megjelent kártevőkhöz sorolhatóak. A hűvös időjárásban a rajzás gyengül, amely későbbi kártételt jelent majd. Ha az időjárás melegszik, akkor az elszaporodó levéltetvek jelenthetnek problémát és ellenük védekezni kell, hogy azok a gyümölcsképződmények fejlődését ne hátráltassák. A levelek torzulását okozó levéltetveknél felszívódó szert kell használni, hogy a megfelelő hatást elérjük. A körtén megjelent a körtelevél gubacsatka, míg legyengült dísznövényeken takácsatkák szaporodtak el.

A tünetek jelentkezésekor kezdjük meg a permetezést ellenük. A virágzáskor a nem permetezett fákon már látható a hajtásfertőző monília tünete. A cseresznyén, meggyen és kajszin a virágzás után távolítsuk el az elhalt hajtásokat, ágakat, majd végezzünk sebkezelést. Az almafa első lisztharmatos tüneteivel találkozhatunk, ha jól szemügyre vesszük a hajtások végét. Ez a jelzés számunkra, hogy a lisztharmat elleni védekezést először kontakt készítményekkel el kell kezdeni (Eurokén 2000 80 WG). A nagyobb mennyiségű csapadék, valamint a melegedő időjárás hatására megjelenhetnek a leveleken az almafa varasodás első tünetei. Az alsó leveleken kell keresnünk a sötétszürke színű foltokat, amelyekből a fertőzés tovább terjedhet. A fertőzések megelőzése érdekében még használhatunk kontakt készítményt (Miltox Special Extra WP). A továbbiakban érdemes folytatni a mandulán, szilván és főleg az őszibarackon elkezdett tafrinás levélsodródás elleni védekezést (2. kép). 

tafrina őszibarackon

A levélsodródás ellen felszívódó készítmény javasolt.Szőlőben a fajták kisleveles állapottól a 15 cm-es hajtáshosszig terjedő fejlettség jellemző. A fiatal leveleken fertőzés még nem látható, de a kártevőkhöz hasonlóan a kórokozó gombák erősebb fertőzési nyomása is várható az idei évben. Megelőzés érdekében szőlőben 15-25 cm-es hajtáshossz időszakában a kontakt szerek elegendő védelmet biztosítanak (Eurokén 2000 80 WG-lisztharmat ellen; Bordóilé+Kén Neo SC-lisztharmat és peronoszpóra ellen, Miltox Special Extra WP-peronoszpóra megelőzésére).   

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén