Alma lisztharmat és varasodás – időben permetezzünk!

A hűvös áprilisi időjárás ellenére a fogékony almafákon megjelent a lisztharmat primér tünete. A rügypikkelyek alatt telelő lisztharmat a felmelegedés hatására szaporodni kezd, gombafonalai egyre nagyobb területeket fednek be és a kis hajtások már fertőzötten bújnak ki. A tünet szabad szemmel is jól látható és több, esetenként sok hajtás fertőzött lehet, ami megijesztheti a gondos almatermelőt. A hajtásokon megjelenő elsődleges tünetek megfékezése azért fontos, mert a későbbiekben a másodlagos fertőzések kiinduló forrásai lehetnek.

A fertőzött, gyengült hajtásokon a lehetséges termés mennyisége csökken és minősége romlik, vagy később a termés piaci értéke gyengül. Ezért almában a virágzás után el kell kezdeni az almafa lisztharmat elleni permetezések sorozatát, hogy megakadályozzuk a kárt. Használhatunk kontakt készítményeket, amelyek között vannak megelőző hatású készítmények, de van közöttük olyan, amely a már kialakult tünetek megfékezésére is alkalmas. A felszívódó anyagok tartós hatásúak és több hatóanyagra jellemző, hogy más kórokozó ellen is hatásosak.

Az alma másik komoly gombabetegsége a varasodás. Az első fertőzések bekövetkezésének feltétele a csapadékos időjárás és a kórokozó jelenléte. A betegség az alma lehullott leveleiben telel át és nedvesség, valamint kellően meleg idő hatására szabadulnak ki a fertőző aszkospórák. Az alsó leveleken megtapadva a léghőmérséklettől és páratartalomtól függően jelennek meg a szürkés foltok a leveleken. Ha az időjárás tartósan csapadékos, párás marad, akkor gyorsan felszaporodnak a levéltünetek, amelyről a termések is befertőződhetnek.

Ennek megakadályozása érdekében a megelőző kezeléseket virágzás után végezzük el. Varasodás ellen almástermésű növényeken (alma, körte, birs, naspolya) a terméskötődés után használható az OLAJOS RÉZKÉN, amelyet ebben az időszakban a lemosó kezelésekhez képest kisebb dózisban (4 l/ha) kell alkalmazni. Ez ellen a betegség ellen, mint a lisztharmat esetében is, sajnos gyakori kezelésekre van szükség minden vegetációban, de a permetezés összevonható más károsítók pl. levéltetvek, almamoly stb. elleni kezelésekkel.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén