A szilva károsítói

A meleg napoknak köszönhetően gyors az érési folyamat a gyümölcsfákon! A szilva egyes fajtáinak gyümölcse egy hét alatt színeződött be és hamarosan szedhető állapotban lesz. A késői érésűek még fejlődnek, de a meleg és száraz időjárás következtében ki vannak téve a károsítók, különösen a kártevő ízeltlábúak támadásának. A kórokozók közül a szilva talán leggyakoribb és korán megjelenő, levéltetvekkel terjedő sharka vírusbetegsége most is jól látható a gyümölcsfa levelein. Körkörös foltok tarkítják a fertőzött fa leveleit, esetenként gyümölcseit is.

A vírusfertőzött fa gyümölcsei kevésbé ízletesek, vagy nem érnek be. A jelenlegi időjárási körülményeknél csapadékosabb viszonyok között a sztigminás levéllyukacsosodás, a szilvarozsda egyaránt felszaporodhat és fertőzheti a leveleket, gyümölcsöt. Megelőzésükre használható: VONDOZEB PLUS (késői érésű fajtákon). A csapadékot, nedves párás időt kedvelő kórokozók mellett vannak olyan gombák, amelyek a meleg és száraz időben is fertőzést okozhatnak. A gyümölcsfertőző monília a fákon akár most is megtalálható gyümölcsmúmiákon várja, hogy a fejlődő gyümölcsön, azokon képződő sebeken megtapadhasson és elinduljon a rothadás folyamata. Jelenleg a spórák a szél útján fertőzhetik a gyümölcsöket, de az esők érkezésével fokozódhat a fertőzés.

A gyümölcsmonília legismertebb tünete a körkörös gombatelepek a gyümölcsön. A monília fertőzését rovarrágás segítheti elő. Ebben az időszakban károsító gyümölcsmolyok lárváinak rágásával fertőződhet moníliával is a szilva termése. A molyok lárvái és a gyümölcsmonília ellen megelőzéssel most tudunk védekezni. Monília ellen pl. RÉZOXIKLORID 50 WP, vagy VONDOZEB PLUS (késői érésű fajtákon) használható, de a várakozási idővel számoljunk!

A száraz és meleg idő a vírusokat terjesztő levéltetvek és takácsatkák felszaporodását segíti elő. A levéltetvek szabad szemmel jól láthatóak, gyakran levéltorzulást idézhetnek elő. A takácsatkák kártételekor először a levelek kifakulására figyelhetünk fel, majd levélsárgulás, súlyos esetben lombhullás következik be. Időben védekezzünk az érés előtt felszaporodó kártevők ellen, előzzük meg a nem várt gyümölcshullást, vagy a szilvafa legyengülését!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén