A sok csapadék után védekezzünk az agresszíven támadó kórokozók ellen

Az esőzések hatására, különösen az érzékeny almafák levelein felszaporodtak a lisztharmat telepei. Az elsődleges fertőzések után a felmelegedést követően gyorsan kialakulnak a másodlagos fertőzések, amelynek a hatására az asszimilációs felület csökken és romlik a növény kondíciója. Hasonló a helyzet a már kialakult varasodás fertőzésekkel.

A csapadék hatására fennálló hosszabb-rövidebb idejű levélnedvesség következtében újabb és újabb fertőzés veszi kezdetét, amikor a leveleken szürkés foltok alakulnak ki. A lombozat megóvása érdekében a védekezést megelőző és gyógyító hatású szerekkel érdemes minél hamarabb elvégezni. Természetesen nem csak a leveleket kell megvédeni a lisztharmat és a varasodás ellen, hanem a terméskezdeményeket is.

Az alma termésein bekövetkező lisztharmat fertőzés hálózatos parásodást okoz, míg a varasodás pontokból kiterjedő elhalást eredményez a termésen. A fertőzés előtt vagy annak bekövetkezése és a tünetek megjelenése közötti lappangási időben elvégzett hatásos permetezéssel elérhetjük, hogy a levelek és a termés egészségesek maradjanak.

Az említett kórokozók ellen használjuk a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC készítményt. Ha a kezelést követően 2 órán belül csapadék hull, akkor a kezelést javasolt megismételni. A BORDÓILÉ+KÉN NEO SC –vel elvégzett 7-10 naponta ismétlődő permetezésekkel az almástermésűek tűzelhalása ellen is felvértezhetjük a fákat.

Ez a baktériumos betegség almán, körtén, birsen, naspolyán jelenik meg a leggyakrabban. A még egészséges növényeket a virágon, vagy a sebzéseken keresztül fertőzi meg, amely a fás részben áttelel és évről évre újra fertőzhet. A tűzelhalásos sebek aktivizálásához csapadékra és 15 C átlaghőmérsékletre van szükség. A fertőzés tünetei közül a hajtások végén megjelenő pásztorbot szerű görbület utal először a kórokozó fertőzésére. A fertőzött részek levágásával, a sebek fertőtlenítésével - tisztításával és faseb kezelő használatával valamint az említett permetezéssel akadályozhatjuk a baktérium további szaporodását.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén