A rügyfakadás után megjelenő károsítások

Az őszibarackon, szilván, ritkán a mandulán a tavasz hűvösebb napjaiban fertőz az ágakon telelő tafrina, vagy levélfodrosodást okozó gomba. Hatására a levelek a kifakadás után torzultan, fodrosan fejlődnek. Súlyosabb fertőzés esetén, akár levélhullással járó károk is jelentkezhetnek. Csapadékos, hűvös, lassan felmelegedő időjárás esetén számíthatunk az erős fertőzésre. A tünetek, azaz a  fertőzés megelőzésének első lépése a rezes lemosó kezelés, amit a rügyfakadás után már ne végezzünk. A pirosbimbós állapottól a fertőzésveszély fokozódásakor a felszívódó gombaölő szereket válasszuk, szükség esetén 10-12 naponta.

Az alma rügyfakadásakor, az első levelek megjelenésekor az almafa lisztharmat korai tüneteivel találkozhatunk. A levelek fakadás utáni torzulását és piros elszíneződését a levélpirosító levéltetvek okozzák almán. A lisztharmat ellen a kénnel zajló lemosó kezelések után a továbbiakban is használható a kén hatóanyag: RÉZKÉN, EUROKÉN 2000 80 WG. A levéltetvek ellen csak akkor használjunk rovarölő szert, ha a tünetek nagy gyakorisággal és korán jelennek meg. A szőlő lemosó kezelésének optimális ideje a rügyfakadáskor van.

A kén tartalmú lemosó szerek nem csak a lisztharmat áttelelő képletei ellen használhatóak, de a rügypikkelyek alatt telelő atkák gyérítésében is hatékonyak lehetnek. A szőlőben lemosó kezelésre javasolt az AGROKÉN vagy az OLAJOS RÉZKÉN. Ezek a lemosó szerek az utóbbi években felszaporodó pajzstetvek és a szőlőben telelő kabócák tojásai ellen is felhasználhatóak. Ezeket a kártevőket a vírusok, ill. a fitoplazmák terjesztésében szerepet játszó veszélyes kártevőként kell kezelnünk.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén