A palánták kiültetése előtti feladatok

A talaj felső rétegében több kártevő faj lárváját találjuk, amikor a kertben a vetéshez készítjük elő az ágyást. A bagolylepkék lárvái szép számban teleltek át, amelyek a palántáink gyökereit rághatják. Nem ritka ezen a tavaszon, hogy májusi cserebogár lárvával a pajorral, vagy a kifejlett alakjával, a cserebogárral találkozunk a felső talajrétegben. Mielőtt dísznövényeket, zöldség palántákat telepítünk szabad földbe, előtte a felső talajréteg átmozgatásával gyéríthetjük a kártevők számát.

Kártevőkkel erősen fertőzött talajnál próbálkozhatunk talajfertőtlenítő szer használatával. Nagy gondot okoz zöldséges kertjeinkben is az évelő gyomok elszaporodása. Agresszíven terjedő, például a talaj felszíne alatt új tarackokat képező növények ellen nehéz a küzdelem. A palánták szabadföldbe kerülése előtt érdemes gyommentesítést végezni. Kis felületen alkalmazható, a gyomnövények levelén keresztül ható szer a Total Spray, amit csak úgy használjunk, hogy haszonnövényre ne kerüljön!

Az ásás, kapálás a gyomok eltávolításának egyik módszere, amellyel át is szellőztetjük a talajt, így az ott élő gombák életfeltételei romlanak. Erre azért van szükség, mert a fiatal palánták, amelyeket a kiültetés stresszként ér, könnyen betegszenek meg a talajlakó gombák fertőzése következtében. A talajban élő fuzárium például gyökér és tőrothadást okozhat (mellékelt kép). 

tőrohadás

Ilyen tüneteket okoz a palántadőlés nevű gomba is. Ha elkerüljük a kiültetést követő túlöntözést, akkor a gombák fertőzési körülményei romlanak. A tavasz végén, majd nyár elején megerősödő palánták ki vannak téve a leveleket és később a terméskezdeményeket fertőző gombáknak is. Csapadékos időben a burgonyavész fertőzheti a paradicsomot, burgonyát, de párás időben a paprikán, paradicsomon, petrezselymen jelenhet meg a lisztharmat tünete. Ez utóbbi kórokozó a rózsán jelenik meg legkorábban, ha a környezeti feltételek adottak.

A burgonyavész ellen a csapadékos időszakban megelőző jelleggel, rendszeresen érdemes permetezni, hogy a paradicsom héja és húsa ne barnuljon meg. A zöldségek lisztharmat betegségei ellen szintén rendszeresen, a fertőzésre hajlamosító időjárás esetén érdemes kezelni. Ezek idejére és módjára az évjárat alakulásától függően a későbbiekben adunk tanácsot. A gyümölcsfák közül ezekben a hetekben se feledkezzünk meg az őszibarackról, ahol a tafrina most fertőz, valamint a cseresznyéről, meggyről, ahol a moníliás elhalás tüneteinek megjelenése várható. Az ellenük való védelem módjáról, korábbi tanácsainkban olvashat.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén