A hajtások első károsítói

Tisztelt Látogatók!
A rügyek már javában kifakadtak, a kajszibarack a virágzás előtti pirosbimbós állapotát mutatja.

rügy

A szőlőben még zajlik a metszés, de sokan már ezt a munkát is elvégezték. Az éjszakák még hűvösek, de a meleg nappalokon gyorsan fejlődnek a rügyek. A metszés idején felfigyelhetünk az ágakon, törzseken kialakult mézgás felületekre. A mézgásodás a hideg hatására kialakult repedéseken, rovarok okozta sebeken, vagy gombafertőzések hatására jelenik meg a csonthéjas fáinkon.

Ha ez a tünet az ágak végén mutatkozik, akkor metszéssel eltávolíthatjuk. Ha a vastag ágakon, vagy a törzsön látható az elváltozás, akkor a lemosó kezelés előtt annak felületét a fa élő szövetéig meg kell tisztítani, ki kell kaparni a sebet. Ezt követheti a fa így keletkező sebének a lefedése faseb kezelővel. A faseb kezelőt a nagy ágak lemetszése után keletkező metszetfelületen is érdemes alkalmazni. Fontos lehet leszögezni, hogy mi a lemosó kezelések utolsó lehetséges határideje. Gyümölcsfákon, piros, vagy színesbimbós állapotig elvégezhető a lemosó kezelés. Ekkor a rügypikkelyek lazán állnak, alattuk többféle károsító válik aktívvá és a meleg hatására elkezdődnek az életfolyamataik. Ilyen károsító, ami a rügypikkelyek alatt telel, az almafa lisztharmat. Ha a megmetszett almafa ágait, vízbe állítva meleg helyre tesszük, a kifejlődő hajtásokon látható, hogy azok lisztharmattal fertőzöttek e vagy sem. Ebből megállapíthatjuk, hogy milyen erős lesz az almán a fertőzés, ha nem permetezünk.

A kéntartalmú lemosó szerek (Bordói lé+kén Neo SC, Rézkén 650 SC, Olajos rézkén, Agrokén) alkalmasak arra, hogy a rügypikkelyek alatt telelő lisztharmat gombafonalakat már most elpusztítsák . A szőlő lisztharmat ellen ugyanúgy használhatjuk a kén hatóanyagú lemosó szert, amely a hajtásokon megjelenő elsődleges tünetek ellen is jól véd. A kén mint hatóanyag nem csak a lisztharmat gombák ellen bír jó hatással, de gyéríti az ugyancsak rügypikkelyek alatt, vagy a kéreg repedéseiben telelő atkákat, takácsatkákat. A takácsatkák felszaporodása a fák legyengülését, súlyos esetben lombhullást okozhat. Több fajuk élhet kertjeinkben és gyakran találkozhatunk velük a dísznövényeken is.

takácsatkák

A lemosó kezelések után az atkák ellen a kén mellett atkaölő szereket használhatunk.
A következő alkalommal baktériumok okozta növényi betegségek témájával jelentkezünk.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén