A gyakori esőzések miatt komoly fertőzésekre számíthatunk kertjeinkben is!

Peronoszpóra szőlő levélen

A májusi és a júniusi záporok, zivatarok azoknak a kórokozóknak a fertőzési feltételeit teremtik meg, amelyekkel a száraz időjárásban nem, vagy csak elvétve találkozunk. A felszaporodásukat a meleg napok lassíthatják, de az újabb csapadékos időszak kedvezni fog számukra.  Gyakori lehet már a nyár elején az olyan baktérium és gombafertőzések tünete növényeinken, amelyekkel csak nyár végén szoktunk találkozni. Az ilyen időjárásban szaporodó és fertőző növényi kórokozók általában komoly termésveszteséget okoznak, ha nem a megfelelő időben, azaz nem a fertőzést megelőzően védekezünk ellenük.

Már most látható az érzékeny almafák levelein, gyümölcsein az almafa varasodás tünete. A gomba csapadékos időben erős fertőzéseket eredményezhet, ezért időben védekezzünk a tünetek felszaporodása ellen! A csonthéjasokban megjelenő levélbetegségek a gomba számára kedvező időben akár erős lombhullást is eredményezhetnek, ezért a meggyben, cseresznyében a blumeriellás levélfoltosság, főként kajszibarackon, őszibarackon és meggyen a sztigminás levéllikacsosodás ellen kell permeteznünk. Szőlőben gyorsan terjed a peronoszpóra és a legtöbb borvidéken már láthatóak a kivirágzó telepek a levelek fonákán. Ennél a növénynél is fontos a fertőzés megelőzése, mert a peronoszpóra terjedését a fürtökön nagyon nehéz gátolni!

A burgonya és a paradicsom az érzékeny fejlettségi állapotában levélveszteséggel, levélszáradással reagál a burgonya, vagy paradicsomvész fertőzésére. A párás levegőben lévő lombozaton a levél csúcsi részei barnulnak, száradnak. A leveleken egérszínű gombatelepeket láthatunk. Súlyos esetben a talajfelszín alatt fejlődő burgonyagumó barnán beszűrődik, míg a paradicsom esetében a termés még zöld, éretlen állapotban bebarnul. Csapadékos időjárási körülmények között gyakran kell permetezni ez ellen a kórokozó ellen! A levélbetegségek fűszer és gyógynövényeken is megjelenhetnek ebben az időszakban. Amint az első foltok láthatóak, kezdjük el a permetezést! Az említett növényeken a betegségek ellen használhatjuk a Miltox Special Extra vagy a fűszer és gyógynövények kivételével a Vondozeb Plus nevű gombaölő szereket, amelyeket a fertőzési időszak elején kell elkezdeni alkalmazni és 5-7 naponta ismételjük meg a kezelést!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén