A francia paradoxon - avagy miért alkalmazzuk a Bordóilé Neo SC-t a szőlő növényvédelmében?

A francia emberek eltérő hagyományokkal, étkezési szokásokkal rendelkeznek, mint más államokban, azaz naponta fogyasztanak nehéz ételeket, zsíros sajtokat, testes vörösborokat és ennek ellenére sokkal kisebb arányban szenvednek szív és érrendszeri betegségekben, valamint várható életkoruk is hosszabb, mint az amerikaiak, vagy az angolok esetében. Az életmód és a táplálkozás kutatók a vörösbor hatásának tulajdonítottak nagy szerepet a francia emberek kedvező statisztikáinak alakulásában.

Ha a vörösbort alkotó anyagok közül keressük az említett hatásért felelős vegyületcsoportot, akkor a borban és a szőlő növényben is kimutatható másodlagos metabolitokhoz, biológiailag aktív anyagokhoz a polifenolokhoz jutunk, amelyek fontos egészségmegőrző hatásúak lehetnek. A szőlő növényen leginkább a bogyó héja, a fürtkocsány, a levél és a szőlőmag tartalmazza ezeket a fontos vegyületeket. A szőlő fenol tartalma klinikai vizsgálatok szerint antioxidáns hatású. Emellett fontos szerepe lehet a vegyületcsoportnak a szív és érrendszer védelmében. Rákmegelőző hatása mellett gyulladás csökkentő, valamint antimikrobiális hatású. A szőlő fajták között lényeges különbség, hogy a vörösborszőlő-fajtáknál az analitikai vizsgálatok magasabb polifenol tartalmat mutattak ki, mint a fehérborokban.

Ismereteink szerint a szőlő művelésmódja, növényvédelme befolyásolhatja a bogyók beltartalmi tulajdonságait. Az ökológiai gazdálkodásban, ahol a felszívódó hatásmechanizmusú szerek helyett csak kontakt hatásmódú növényvédő szerek kerülnek felhasználásra, magasabb polifenol tartalom mutatható ki a biomustban, mint a hagyományos művelésből származóknál. A must feldolgozásától, az erjesztés módjától függően a borban ezek a különbségek a két művelésmód között már nem számottevőek.
Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett egyik legrégebbi idők óta használt gombaölő szer a bordói lé, amelyet az 1800-as évek óta alkalmaznak a szőlőtermesztésben. Felhasználásának gyakorisága nő. A réz, így a bordói lé hatóanyagai bizonyítottan hatással vannak a levelek fiziológiai tulajdonságaira. Hatásukra változnak a levelek légzőnyílásai és a fotoszintézis aktivitása nő.

Azok a levelek, amelyeket bordói lével kezeltek, nagyobb mértékben képesek a fényt visszaverni, így a száraz, meleg évjáratban a perzselésekkel szemben könnyebben ellenállnak. A szőlő lombozat öregedésének késleltetésével a levelek mellett a bogyók napégése is elkerülhető a bordói lé használatakor, amely a magasabb hozam elérésén kívül a levelek és a bogyók metabolikus folyamataira, így azok minőségére, beltartalmára egyaránt hatással van. Fontos, hogy a réz hatóanyag túlzott alkalmazásából eredő kockázat, függően a növény fejlettségi stádiumától jelentős, ezért érdemes betartani az előírt dózist a Bordóilé Neo SC esetében is, ha a szőlő védelmekor a betegség megelőzése érdekében permetezünk.

A szakirodalomban leírtak alapján látható, hogy a feltételezés, miszerint a francia paradoxon lényege a vörös bor magas polifenol tartalmának az ember egészségére gyakorolt kedvező hatása, meghatározó lehet a jelenség kialakulásában. Ahogy a szőlőben Bordóilé Neo SC-vel, mértékkel végzett kezelések kedvező hatást gyakorolnak a növény fiziológiájára, úgy a mértékkel elfogyasztott jó minőségű vörösbor is kedvező hatású lehet az emberi szervezetre.

Forrás:
Buena, C.I.; Pop, N.; Babes, A.C.; Matea C.; Dulf, F.V.; Bunea, A. (2012): Carotenoids, total polyphenols and antioxidant activity of grapes (Vitis vinifera) cultivated in organic and conventional systems. Chemistry Central Journal 2012, 6:66
En-Qin, X.; Gui-Fang D.; Ya-Jun, G. and Hua-Bin, L. (2010): Biological Activities of Polyphenols from Grapes. Int J Mol Sci. 2010; 11(2): 622–646.
Martins, V.; Teixeira, A.; Bassil, E.; Blumwald, E.; and Geros, H. (2014): Metabolic changes of Vitis vinifera berries and leaves exposed to Bordeaux mixture. Plant Physiology and Biochemistry 82. 270-278.
Moutinho-Pereira, J.M.; Magalhaes, N.; Torres De Castro L.F.; Chaves, M. M. and Torres –Pereira, J.M. (2001): Physiological responses of grapevine leaves to Bordeaux mixture under light stress conditions. Vitis 40 (3): 117-121.
Norrie P. (2008): http://www.drnorrie.info/html/rew.html
Nyitrainé Sárdy D. (2004): Bioborok összetételének vizsgálata. Doktori Értekezés Budapesti Corvinus Egyetem.
Pera, L.L.; Dugo, G.; Rando, R. Bella G. D.; Maisano, R. and Salvo, F. (2008): Statistical study of the influence of fungicide treatments (Mancozeb, zoxamide and copper oxychloride) on heavy metal concentrations in Sicilian red wine. Food Additives and Contaminants Vol. 25. 3.
Siemann, E.H. és Creasey L.L (1992): Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am. J. Enol. Vitic. 1992; 43(1): 49-52.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén