A dión jelentkező károsítások

Baktériumos rothadás a termésben
Nyugati dióburok-fúrólégy

A nyár végén, ősz elején kialakult párás, harmatos, vagy csapadékossá váló időjárásban a dió termések korai hullását tapasztalhatjuk. Ennek gyakori oka, hogy a termést már a nyár folyamán fertőzhetik baktériumok. A termés héjon jelentkező barna foltok szárazon, vagy nedvesen rothadnak és a kisebb, nagyobb pusztuló foltok a termés zöld burkán belül a terméshéjon át a termésre is átterjedhetnek. A diószemeket kettévágva jól láthatóvá válik a folyamat. A betegség a leveleken is megjelenhet szintén elbarnuló foltokkal.

Ha a leveleken barna, leginkább kör alakú folt látható, az a gnomóniás levélfoltosság nevű gomba tünete. Csapadékos évjáratokban korán kialakulhat a fertőzés, ezért a védekezést ilyen időjárás esetén már tavasszal meg kell kezdeni. Az utóbbi években gyakran találkozhatunk az ágak nyári pusztulásával, felkopaszodásával. Ha az ágakat átvizsgáljuk, kisebb-nagyobb átmérőjű lyukakat találhatunk, amelyek végén rágcsálék, ürülék nyomai is mutatkozhatnak. A farontó lepkék kedvelik a diót, mint táplálékot és a faanyagban táplálkozva, járataikkal pusztítják az ágakat.

A május közepén kihelyezett és az egész nyár folyamán használt feromon csapdákkal tömegesen foghatjuk őket, csökkentve ezzel kártételüket. A szemölcsös és a nemezes gubacsatka tünetei feltűnőek nyár végén a leveleken, de ezekkel a tünetekkel kárt nem okoznak. Az almamoly megjelenése annál inkább jelent gondot a diófákon, mert lárvái a termés belsejében károsítanak. Második nemzedékük júliusban, augusztusban rajzik, amikor érdemes védekezni. A nagy fák permetezése és megfelelő védelme így is gondot jelenthet kertjeinkben.

A termést veszélyeztető nyugati dióburok - fúrólégy veszélyes kártevője a diónak mert tojásait a zöld burokba helyezi. A kikelő nyü a burokban rág és rothadásokat indíthat el, a termés korán lehull. Magyarországon csupán 2011-től jegyzik a jelenlétét. 2017-ben augusztus közepén kezdődött a rajzása. Az említett károsítók nagy része ellen sokat tehetünk, ha a korán lehullott leveleket, termést eltávolítjuk a diófa környezetéből és megakadályozzuk a károsítók áttelelését.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén