A csapadékos időjárás kedvezett a gombák felszaporodásának

A gyakori heves esőzések jó fertőzési körülményeket teremtettek a gombakórokozóknak. A hosszú időn át tartó levélnedvesség a levelek fertőzését segítette, az intenzív eső és szél a talajból vagy a légmozgással továbbjutó kórokozókat támogatta a fertőzendő felületre jutásban. A fertőzés bekövetkezését követő időjárás és a növényállomány állapota dönti majd el, hogy kialakulhat e erős fertőzés vagy járvány, ami a termést veszélyezteti.

A csemegeszőlők már érés állapotában vannak, de a borszőlő fajtáknak idő kell a beéréshez. Ennek a folyamatnak a segítője nem csak a meleg időjárás, hanem az egészséges lombozat is. Ha az eddigiekben jól sikerült a szőlőfürtök védelme és a lisztharmat nem károsította a bogyókat, akkor a szőlőtermelő részben megnyugodhat. A virágzást követő 40-45 nap alkalmas ugyanis arra, hogy a lisztharmat a bogyókon komoly kárt okozzon. Ezen idő után a bogyó már nem, de a fürtkocsány és a levelek fertőződhetnek.

A termés minősége nem utolsó szempont a szőlőtermelő számára, ezért egy fontos lépés ezek után a lombozat védelme. Ha a tápanyag igényes időszakban, azaz virágzástól az érésig kimerülnek a tőke tápanyagkészletei, akkor július végén, augusztusban láthatóak a leveleken a tápanyaghiány tünetei. Ezek a tünetek a talaj típusától, csapadékviszonyoktól, a tőke korától függően jelentkeznek fokozottabb vagy gyengébb mértékben. Az érés folyamatát jelentősen befolyásolja tehát az elmúlt időszak és a jelenlegi tápanyag utánpótlása.

A levelek, tőke egészsége persze nem csak a tápanyagoktól függ, hanem a kórokozók felszaporodásától is. A szőlő lisztharmat, vagy a szőlő peronoszpóra ebben a periódusban a levélen szaporodhat el, amely a levelek tápanyagtermelő munkáját, a fürtök beérését gátolhatja. Korai sárgulás, lombhullás is bekövetkezhet. A lombozat megerősítése tápanyagokkal és a kórokozók elleni védelem kiemelten fontos júliusban és augusztusban is! A szőlő lisztharmat ellen javasoljuk a MICROTHIOL SPECIAL nevű kéntartalmú készítményt.

Permetezés után a micéliumok fejlődését blokkoló kén nem csak a telepfejlődést akadályozza, hanem a gombafonalakon képződő áttelelő képletek kialakulását is, amely a jövőre nézve fontos. A szőlő peronoszpóra olajfoltjai a párás, nehezen felszáradó részeken szaporodnak a levélen, amely ellen használjunk BORDÓILÉ NEO SC-t vagy MILTOX SPECIAL EXTRA WP-t. A szőlő zsendülése közeledtével a szürkerothadás kezdi meg fertőzését a fürtökön. A lehulló csapadék és a gyakori nedves felület segíti ezt a folyamatot. Az erősen tömött, vagy sérült fürtökön, július végén megjelennek az első tünetek.

A legokosabb most az, ha még ebben az időszakban megvédjük a fürtöket, hiszen a megelőzés jár a legkevesebb áldozattal ennél a kórokozónál is a szőlőben.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén