A csapadékos időjárás elmúltával végezzük el a lemosó kezeléseket!

Rügypattanás meggyen

Március elején lassan emelkedik a hőmérséklet és közeledünk a lemosó permetezés ideális időszakához. Ha véget ér a csapadékos periódus és megindul a rügypattanás, akkor ne késlekedjünk a lemosással! Ebben a növényi állapotban gyéríthetjük a legtöbb kórokozót. Tervezzük a kezelést akkor, amikor a napi maximum hőmérséklet tartósan meghaladja a 10 C◦-ot és a kezelést követően nem várható csapadék.

A metszés után, de még a lemosó kezelés előtt távolítsuk el az ágakon maradt száraz gyümölcsmaradványokat, a nagyobb metszési felületeket és a sebeket kenjük le faseb kezelő szerrel. A következő lépés, hogy kiválasszuk a növény számára legalkalmasabb lemosó készítményt. A lisztharmat gombák és az atka kártevők ellen a kéntartalmú hatóanyagokkal kezelhetünk pl. AGROKÉN.

A baktériumos és a levélbetegségeket, ágelhalásokat okozó gombák ellen réztartalmú készítménnyel kezelhetünk pl. BORDÓILÉ+KÉN NEO SC. Minden esetben növelhetjük a hatékonyságot és a permetlé terülését, ha olajos komponensű lemosó szert választunk pl. AGROKÉN, OLAJOS RÉZKÉN. Az olajok a kártevők ellen is eredményt érhetnek el, hol az oxigéntől való elszigeteléssel, hol a kártevő testének szárításával.

A lemosó készítmények alkalmazása nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem lesz gondunk a károsítókkal, de számukat ezzel a lépéssel jelentősen csökkenthetjük. A lemosó kezeléseket almában a pirosbimbós állapotig, csonthéjasokban a rügypattanásig végezzük el. Szőlőnél a növény fejlettségi állapota ne haladja meg a lemosás idején a kisleveles állapotot. A permetlé mennyiségét ebben a kezelésben mindig számoljuk úgy, hogy jól be tudjuk áztatni a fa, vagy szőlőtőke, bokor minden részét. Gyümölcsösben 10-20 l/100 m2-el, szőlőben 10-14 l/100 m2 permetlével számoljunk.

A lemosó kezeléseket bogyós gyümölcsűeken és dísznövényeinken is érdemes elvégezni a rügyfakadás időszakában.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén