Itt a várva-várt tavasz, kezdődik a kertészkedők szezonja

A kora tavaszi hagymás dísznövények kifakadtak, sőt virágoznak, de hamarosan megindul a dísznövények és gyümölcsfák fakadása is. Hetente, két hetente megjelenő írásunk az aktuális feladatokat igyekszik összefoglalni és a teendők mellett segítséget próbál nyújtani abban, hogy a várható, vagy megjelenő növényi betegségek, kártevők ellen mely növényvédő szereket választhatjuk.

Az első, amit a kertészkedőnek érdemes tudni, hogy a károsítók nem elhanyagolható mennyiségben vonultak telelőre a múlt évben. A téli időjárást bár a térségektől függően hol enyhébb, hol hűvösebben alakult, de mégis az eddigi évek viszonylatában enyhének tekinthetjük. Ezek között a körülmények között a károsítók túlélése és az idei fertőzések valószínűsége nagyobb. Az erős gombafertőzések és a szokatlan, vagy nagy tömegű kártevők éve után ajánlatos a tavasz első lényeges, megelőző hatású növényvédelmi lépését a tavaszi lemosó kezelést elvégezni.

A lemosó szerek kén, réz és paraffinolaj hatóanyagúak lehetnek, vagy a felsoroltak mindegyikét tartalmazhatják. Gyümölcsösben és szőlőben a legjobb, ha mindhárom hatóanyagot használjuk. Erre a célra javasolt lemosó szer az OLAJOS RÉZKÉN.  Ként és paraffinolajat tartalmaz az AGROKÉN. A rezet, ként, vagy paraffinolajat külön-külön tartalmazó, a vegetáció későbbi időszakában javasolt növényvédő szereket nem ajánlatos összekeverni a lemosó kezelés céljára. Ezek bekeverésekor a habosodás, csomósodás, kicsapódás veszélye állhat fenn. Ha ilyet tapasztalunk a bekeverésnél, akkor az így bekevert permetlé hatása jelentősen csökkenhet, ráadásul a permetezőgép fúvókáját eltömítheti. A lemosó szereket nagy lé mennyiséggel, áztatás szerűen kell permetezni. Ezzel a módszerrel a növényvédő szer hatóanyag a növény rejtett részeibe is eljut, így hatékonyan kifejti hatását a rejtett módon telelő károsítókkal szemben.

A lemosó szerek hatóanyagai az un. kontakt hatóanyagok, nem szívódnak fel a növénybe. Az ilyen kezelés legalkalmasabb ideje metszés után a rügyfakadás pillanatában van. Azonban vannak olyan növények, amelyek a rügyfakadás után érzékenyek a rézre. Ha az őszibaracknál, mandulánál, kajszibaracknál elkésünk a permetezéssel, akkor a rügyekből kibújó leveleket perzselheti ez a hatóanyag! A fentiek alapján körültekintően válasszuk meg a lemosó kezelés idejét!

Sikeres és eredményes tavaszi kertészkedést kívánunk!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén