Vondozeb Plus

Felhasználási javaslat:

Kultúra Károsító A kezelések maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam Dózis (kg/ha) Permetlé (l/ha) Az utolsó kezelés fenostádiuma
almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodás, egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat) 4 10 2,0 400-1500 fajtára jellemző színeződés kialakult BBCH85
őszibarack, nektarin, kajszi monília, gnomóniás cilindrospóriumos levélfoltosság 4 14 2,0 500-1000 érés kezdete BBCH81
szilva, cseresznye, meggy monília, blumeriellás levélfoltosság, szilvarozsda 4 10 2,0 500-1000 70%-os gyümölcsméret BBCH77
szőlő (bor-, csemege-) peronoszpóra, szőlőorbánc 4 7 2,0 200-1000 fürtzáródás BBCH78
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma peronoszpóra 4 7 2,0 200-600 levélszáradás BBCH49
burgonya burgonyavész, alternária 8 7 2,0 200-800 levélsárgulás kezdete BBCH91
paprika fenésedés 4 7 2,0 500-100 40%-os érés BBCH84
paradicsom, padlizsán paradicsomvész, alternária, szeptória 5 7 2,0 200-800 teljes érés BBCH89

A légi kijuttatás nem engedélyezett.

Előírt növényvédelmi technológia: Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) a kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 10-14 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni.

Őszibarackban, nektarinban, kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben tafrinás levélfodrosodás ellen a védekezéseket rügyfakadáskor kell kezdeni, ezt követően 14 naponta ismételni. Moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és virágzás végén célszerű permetezni. A készítmény tavasszal, hűvös időjárás esetén levéllyukacsosodás és rozsdabetegségek ellen is megfelelő védelmet nyújt. Moníliás gyümölcsrothadás ellen gyümölcsnövekedés alatt áztatás szerű védekezéssel, 14 naponkénti ismétléssel, valamint jégverést és vihart követően 12 órán belüli permetezéssel használható, a várakozási idő szigorú betartásával. A további szükséges kezelésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket kell használni.

Szőlőben (bor-, csemege-) a készítményt a fertőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni, és a fertőzési nyomástól függően célszerű megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt.

Vörös-, fok- és mogyoróhagymában a védekezést előrejelzés alapján, preventíven kell elkezdeni, S a kezelést a fertőzési viszonyoktól függően célszerű folytatni.

A kijuttatás során a kultúrában nedvesítőszer használata javasolt. Burgonyában az első kezelést előrejelzés ismeretében a sorzáródáskor kell elkezdeni és a fertőzési nyomás ismertében kell megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. Alternáriás betegség ellen az első védekezések a virágzást követően az első kezdeti tünetek megjelenésekor javasolhatok.

Paradicsomban, padlizsánban, paprikában előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel vagy legkésőbb a kezdeti fertőzési tünetek megjelenésekor szükséges védekezni. Járványveszélyes és öntözött körülmények mellett 7, közepes fertőzésnél 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló ajánlott.

Csapadékos időben és öntözéses termesztésben az egymást kővető kezeléseket, rövidebb permetezési fordulóval célszerű végezni. A permetlé mennyiségét a megadott értékhatárok között a nővény lombozatának fejlettségétől függően kell meghatározni. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, megalombozat belsejében is.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

Kultúra Várakozási idő (nap)
almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) 28
őszibarack nektarik, kajszi, szilva, cseresznye, meggy 30
szőlő (bor, csemege) 56
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma 28
burgonya 7
paprika, paradicsom, padlizsán 3

Gyártói ajánlás: A hatás feltételei: A termék kontakt készítmény, ezért a növényzet megfelelő permetléborítottsága fontos!

Keverésére vonatkozó ajánlások: Más készítménnyel történő keverés előtt keverési próbát kell végezni.

Eredeti zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer raktárban 3 év.

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén