Borkén Plussz

Kálium-bikarbonáttal kiegészített 80% kálium-metabiszulfitot tartalmazó borkezelő készítmény.

Felhasználható:

  • must, bor kénezésére, csírátlanítására
  • élelmiszeripari tartósítószerként, antioxidánsként 

A keletkező kénessav az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:

  • antiszeptikus és enzimgátló hatás
  • redukáló és antioxidáns hatás
  • íz- és zamatmegőrző hatás
  • színstabilizáló hatás

 

A termék felhasználása kis térfogatú tartályokban, hordókban javasolt.

 
 
 

Előnye:

Míg a csak kálium-metabiszulfitot tartalmazó borkén készítményeket előzetesen vízben vagy borban oldani kell, majd az adagolást követően valamilyen alkalmas módszerrel el kell keverni a kezelt termékben, a Borkén Plussz esetén ezek a lépéseket nem kell megtenni.

 

 

 

Felhasználási javaslat:

 

 A használat során nincs szükség a Borkén előzetes oldására borban vagy vízben, hanem a terméket közvetlenül a kezelendő termékbe juttatjuk. Ezt követően azonnal habosodás indul meg, a felszabaduló gázok a bor felületét lezárják azonnali védelmet nyújtva az atmoszférikus oxidáció ellen.

 

A kéndioxid néhány nap alatt egyenletesen eloszlik a kezelt termékben keverés vagy egyéb mozgatás nélkül.

 

A készítmény oldódását és eloszlását a kálium-bikarbonát segíti elő, ami enyhe pezsgéssel oldódik. 

 
 
 

1 g Borkén Plusszból 0,46 g SO2 illetve 0,59 g H2SO3 keletkezik.

 
 

Adagolása must és bor kénezéséhez:

  • egészséges, édes musthoz: 11.0 g/hl
  • kissé rothadt termésből készült must esetén: 16.5 g/hl
  • rothadt termésből készült must esetén: 22.0 g/hl
  • friss must szállításához: 33.0 g/hl
  • borok gyenge kénezéséhez: 11.0 g/hl
  • borok  közepes kénezéséhez: 22.0 g/hl
  • borok erős kénezéséhez: 33.0 g/hl
  • zöldség és gyümölcs tartósításához: 3 g/5 liter ecetes vagy cukros felöntőlé

Ne tegyék forró vízbe! 

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén