Borkén oldat

"Borkén" oldat
(Kálium-hidrogén-szulfit oldat)
5% (m/v) kén-dioxid tartalmú oldat E228

Felhasználható:

  • élelmiszeripari, konyhatechnikai antioxidáns tartósítószerként (E228)
  • cefre, must, bor "kénezésekor"

Meggátolja a mikroorganizmusok felszaporodását, megakadályozza az enzimatikus oxidációt, leköti az erjedés melléktermékeit, ezért íz, illat és zamatképző.
A folyékony "Borkén" adagolását a musthoz vagy a borhoz folyamatos keverés mellett az alábbi mennyiségben végezzük:

- egészséges édes musthoz: 1dl/hl

- kissé rohadt termés esetén: 1,5 dl/hl

- rohadt termés esetén: 2 dl/hl

- friss musthoz szállítás esetén: 3 dl/hl

- borok gyenge kénezésekor: 1 dl/hl

- borok közepes kénezésekor: 2 dl/hl

- borok erős kénezésekor: 3 dl/hl

A bornál átlagos adagja 1-2 dl/hl, havonta, kéthavonta. Ez a mennyiség átlagosan 50-100 mg/literrel emeli a bor kénessav szintjét. A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, a pontos mennyiséget laborvizsgálattal kell megállapítani felhasználás előtt. Be kell tartani az EU által előírt borok kén-dioxid tartalmára vonatkozó határértékeket (606/2009 EK rendelet I.B. melléklet)
Savanyúság tartósításakor, káposztasalátához, vegyes savanyúsághoz (csalamádé), paprikához és egyéb fehérhúsú zöldséghez 5 l-es üvegenként 30 ml folyékony "Borkén" adagolását javasoljuk. A savanyúság nem barnul meg, húsa kemény, ropogós marad.

 

A termék kizárólagos forgalmazója a TARTARIC VEGYIANYAG KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

http://www.tartaric.hu/
Székhely: 1122 Budapest, Városmajor,
Telephely: 6400 Kiskunhalas, Középső Ipartelep
Telefon: +36 70 330 5456
e-mail: tartaric [at] tartaric.hu , info [at] tartaric.hu

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén